بیت کوین چیست و چگونه کار می کند؟ بلاک چین در بیت کوین
بیت کوین نوعی پول مجازی است که در بستر اینترنت فعالیت می کند و البته به دلیل علاقه بسیار زیاد افراد به استفاده از شکل های جدید پول بوجود آمد. امروزه در بعضی از کشور ها میتوانید پرداخت های روزانه خود را با بیت کوین انجام دهید با این حال نمیتوان بیت کوین را با واحد…
بیت کوین نوعی پول مجازی است که در بستر اینترنت فعالیت می کند و البته به دلیل علاقه بسیار زیاد افراد به استفاده از شکل های جدید پول بوجود آمد. امروزه در بعضی از کشور ها میتوانید پرداخت های روزانه خود را با بیت کوین انجام دهید با این حال نمیتوان بیت کوین را با واحد پولی کشور های مختلف مقایسه کرد چرا که بیت کوین ها توسط هیچ دولت یا سیستم بانکی پشتیبانی نمی شوند و شاید این نکته جذابترین بخش استفاده از بیت کوین ها باشد. این ارز رمزنگاری شده فقط توسط ریاضیات و پروتکل های هوشمند هدایت می شود. از دیگر جاذبه های بیت کوین امکان انتقال آن به هر کس بدون نیاز به واسطه ای مثل بانک هاست. هویت شما پس از مبادله بیت کوین ها ناشناس باقی می ماند و کسی از آن مطلع نمی شود. مبادله بیت کوین ها به راحتی ارسال یا دریافت یک ایمیل از طریق کامپیوتر شخصی یا تلفن های هوشمند شماست.
فهرست
پیدایش بیت کوین
ماجرای شکل گیری و پیدایش بیت کوین از جمله جذابترین و مرموزترین داستان های اینترنتی است. سوم ژانویه 2009 فرد یا افرادی با نام مستعار ساتوشی ناکاموتو دست به انتشار سندی زدند که در آن به پیدایش و انتشار بیت کوین ها پرداخته بودند. ناکاموتو در این سند بحران مالی در کشور ها را نتیجه نظارت و پشتیبانی دولت ها و فساد در سیستم های بانکی دانست و این مسائل را دلیلی برای ایجاد ارزی جدید بیان کرد. بیت کوین اولین واحد پولی بود که دولت ها نمیتوانستند از آن برای رسیدن به مقاصدشان و یا ایجاد فشار استفاده کنند. در سال 2009 این فرد یا افراد ناشناس، اولین برنامه کامپیوتری بیت کوین را منتشر کردند و در ضمن نخستین بیت کوین ها مبادله شدند. بیت کوین ها به سرعت محبوبیت پیدا کردند و کمتر کسی بود که نام بیت کوین ها را نشنیده باشد.
بیت کوین ها از کجا می آیند ؟
بیت کوین را مثل طلا یا نفت نمیتوان استخراج کرد یا مثل اسکناس ها نیست که بانک های مرکزی همواره به دنبال روش های دشوار برای جلوگیری از چاپ تقلبی آن ها باشند. بیت کوین به صورت شبکه ای غیرمتمرکز و کدهای رمز گذاری شده است که بر پایه شبکه peer to peer یا همتا به همتا فعالیت می کند. ساختمان این شبکه شبیه به شبکه های اشتراک گذاری فایل هاست. در واقع سیستم بیت کوین در عین سادگی بسیار پیشرفته می باشد. یک کامپیوتر مرکزی برای کنترل فرآیند های بیت کوین وجود ندارد و هر کاربر پردازش های مربوط به مبادله یا استخراج بیت کوین ها را خود اداره می کند. همین حالت غیر متمرکز بیت کوین موجب شده تا هیچ یک از دولت ها نتوانند در این سیستم مداخله کنند یا برای آن قانون گذاری کنند.
یکی از مهم ترین فرآیند های بیت کوین، استخراج آن هاست. هر کامپیوتری که به شبکه متصل باشد می تواند استخراج بیت کوین را آغاز کند و فقط به یک نرم افزار مخصوص برای این کار نیاز دارد. برای استخراج بیت کوین ها هر یک از کامپیوتر های شبکه باید مقداری کار انجام دهند تا به عنوان پاداش بیت کوین ها استخراج شوند و در کیف پول آن ها ثبت شود. کاری که این کامپیوتر ها انجام می دهند کار با اعمال ریاضی است و در نهایت بیت کوین ها به حساب فردی که یک بسته ریاضی را حل کرده واریز می شوند. برخی افراد هزاران دلار صرف خرید بهترین سخت افزار ها برای استخراج بیت کوین ها می کنند. مقدار دقیق کاری که برای استخراج بیت کوین ها لازم است ثابت نیست و خود شبکه به صورت خودکار اندازه کار مورد نظر را طوری تنظیم می کند که بیت کوین های موجود در سیستم با نرخی ثابت و یکنواخت افزایش یابند و نهایتا به مقدار نهایی بیت کوین های موجود یعنی 21 میلیون برسد البته تا کنون بیش از 17 میلیون از این بیت کوین ها استخراج شده و فقط 4 میلیون دیگر باقی مانده است. در سال 2016 در هر 10 دقیقه 25 بیت کوین استخراج می شد و امسال به 12.5 بیت کوین به ازای هر 10 دقیقه رسیده است و در سال 2020 به تعداد 6.25 بیت کوین در هر 10 دقیقه خواهد رسید. پیش بینی می شود تا سال 2140 میلادی کل بیت کوین های باقی مانده استخراج شوند و پس از آن تعداد بیت کوین ها ثابت باقی خواهد ماند.
کیف پول یا والت بیت کوین
بیت کوین ها در یک کیف پول یا والت کامپیوتری ذخیره می شوند. در هر تبادل بیت کوین مالکیت به آدرسی جدید منتقل می شود و این آدرس ردیفی از اعداد و حروف تصادفی است که به کمک همزن رمزساز ایجاد شده است و یک سری کلید های عمومی و خصوصی امنیت کیف پول را تعیین می کنند. هر پرداخت صحیح که مشخصات اصیل بودن را داشته باشد باید شامل یک کلید عمومی و یک امضای دیجیتال باشد که این امضا مالکیت خصوصی را اثبات می کند. این کلید خصوصی می تواند کلیه موجودی یک حساب را مصرف و یا منتقل کند. وقتی شما بیت کوینی را دریافت و یا ارسال می کنید توسط یک امضای دیجیتال به عنوان کلید خصوصی و یک شبکه به نام بلاک چین ( Block Chain ) یا بلوک زنجیره ای صحت و امنیت آن تائید می شود.
دزدی بیت کوین از کیف پول ها بارها در ابعاد بزرگ رخ داده است به خصوص در مواقعی که افراد بیت کوین های خود را در صرافی های آنلاین به امانت می گذارند. بهترین راه نگهداری بیت کوین ها در والت یا کیف پول ها، نگهداری آن ها روی یک کامپیوتر امن و یا حافظه های خارجی غیر متصل به اینترنت است که برای این منظور کیف پول های خاصی با نام کیف پول های سخت افزاری نیز ساخته شده اند. توجه کنید که پاک کردن داده ها از روی کیف پول ها یا حافظه های خارجی کافی نیست. هکرها و مجرمان سایبری با نفوذ و حمله به سرورهای یکی از بزرگترین مراکز مبادلات ارز دیجیتالی در ژاپن، ۵۳۲ میلیون دلار از سرمایه آن را به سرقت بردند.
بلاک چین چیست ؟
امروزه اسم فناوری بلاک چین را زیاد می شنویم و در صنایع بسیاری به کار می رود. بلاک چین به زنجیره ای از بلاک ها گفته می شود که اطلاعاتی را در بردارند. این تکنیک برای اولین بار در سال 1991 توسط گروهی از پژوهشگران شرح داده شد. بلاک چین در اصل به منظور زمان بندی اسناد دیجیتال بوجود آمد تا دیگر امکان تغییر آن ها وجود نداشته باشد. ساتوشی ناکاموتو در سال 2099 از بلاک چین در فرآیند تامین امنیت بیت کوین ها استفاده کرد.
بلاک چین ویژگی جالبی دارد که وقتی یک سری داده داخل آن ها ذخیره می شوند، تغییر آن ها اصلا کار ساده ای نیست. یک بلاک شامل یک سری داده، هش خود بلاک و هش بلاک قبلی است. هش برای یک بلاک مثل اثر انگشت است. هر هش مشخصات دقیق یک بلاک را مشخص می کند و همواره منحصر بفرد است. هر گونه تغییر در بلاک هش را تغییر می دهد. هش یک ابزار کاربردی برای تشخیص تغییرات بلاک است. اگر هش یک بلاک تغییر کند این بلاک دیگر بلاک قبلی نیست. عنصر دومی که در یک بلاک ذخیره می شود هش بلاک قبلی است که در ایجاد و ذخیره بلاک ها موثر است. همین فرآیند موجب می شود تا بلاک ها امن باقی بمانند.
فرض کنید زنجیره ای از 3 بلاک دارید. هر بلاک شامل یک هش مخصوص به خود و یک هش مربوط به بلاک قبلی است، به این ترتیب بلاک شماره 2 به بلاک شماره 1 مرتبط می شود و بلاک شماره 3 به بلاک شماره 2. بلاک شماره 1 مقداری خاص تر است چون بلاکی قبل از آن وجود ندارد. اگر بلاک دوم دستکاری شود، هش آن نیز تغییر می کند و هیچ یک از بلاک های بعد از آن معتبر نخواهند بود. اما برای جلوگیری از هک یا دستکاری بلاک ها فقط استفاده از هش ها کافی نیست.
امروزه کامپیوتر ها بسیار سریع اند و می توانند در هر ثانیه هزاران هش را محاسبه کنند. این امکان وجود دارد که هش یک بلاک را تغییر دهند و به سرعت به حالت قبل بازگردانند به این ترتیب بلاک های نامعتبر دوباره معتبر شوند. برای جلوگیری از این اتفاق، بلاک چین از سیستمی به نام سیستم اثبات کار استفاده می کند. با وجود این کار بلاک ها با سرعت بیشتری شکل می گیرند. در رابطه با بیت کوین ها محاسبات را افزایش می دهند تا زمان بر باشد. افزودن یک بلاک جدید به زنجیره بلاک ها حدود 10 دقیقه زمان می برد. این فرآیند دست کاری بلاک ها را بسیار سخت و تقریبا غیر ممکن می کند. نکته دیگری که در امنیت بلاک چین ها اهمیت دارد، شبکه گسترده این بلاک هاست یعنی به جای استفاده از یک داده متمرکز از یک شبکه همتای خودش استفاده می کند که همه می توانند به آن متصل شوند. وقتی یک فرد جدید به این شبکه متصل می شود همه اطلاعات شبکه در اختیار او قرار میگیرد. بلاک های دستکاری شده با توافق همه اعضای شبکه رد میشوند. اگر کسی بخواهد یک بلاک را دستکاری کند باید همه بلاک های بعد از آن را نیز دستکاری کند که این کار تقریبا غیر ممکن است.
همه ارز ها دارای ارزش هستند و بیت کوین ها نیز از این قاعده مستثنی نیستند. بسیاری از طرفداران بیت کوین به آن اعتماد دارند و این اعتماد مسری بوده و باعث بالا رفتن اعتبار آن شده اند. ارزش یک بیت کوین در آغاز سال 2010، 6 سنت آمریکا بود و به تدریج رشد کرده و حالا به ارزشی بیش از 8000 دلار رسیده است.
در آینده اگر بیت کوین ها به محبوبیت مورد انتظار برسند هر بیت کوین احتمالا 100 ها هزار دلار ارزش خواهد داشت.
بیت کوین در ایران
از آنجایی که ارزهای مجازی مثل بیت کوین میتوانند به عنوان ابزاری برای مقاصد مالی مجرمان مورد استفاده قرار گیرند به کار گیری آن ها در تمام مراکز مالی کشور ممنوع اعلام شده است. حالا باید منتظر باشیم و ببینیم چه تصمیمی در رابطه با این ارز ها اتخاذ خواهد
با داشتن برنامه ریزی صحیح میتوان در حوزه های زیادی مثل طراحی پرتال پرداخت قبض مبتنی بر ارز دیجیتال و خرید اینترنتی با ارز دیجیتال میتوان از بیت کوین استفاده کرد.
به نظر شما تصمیم دولت در این باره چیست ؟
ثبت دیدگاه