چرا تعرفه تلفن ثابت افزایش پیدا کرده است؟
ساناز امینی
شاید بدانید حدود ۱۵ سال بود که هزینهی استفاده از تلفن ثابت تغییری نکرده بود؛ بنابراین، برای کاربران بسیار به صرفه تمام میشد. اکنون، تغییراتی در ساختار تعرفهی تلفن ثابت پیش آمده است که افزایش هزینهی استفاده از تلفن ثابت را به همراه خواهد داشت؛ بنابراین، کاربران را نگران کرده است. در این مطلب به جزییات افزایش تعرفه تلفن ثابت خواهیم پرداخت. همراه قبضینو باشید.
تعرفه تلفن ثابت پیش از تغییرات چگونه بوده است؟
از سال ۱۳۸۲ تا چندی پیش تعرفهی تلفن ثابت افزایش اساسی نداشت. فقط دو مرتبه افزایش ناچیز داشت که بر کیفیت ارائهی خدمات تأثیرگذار نبود؛ اما، چرا؟ چون، انقدر افزایش تعرفه ناچیز بود که درآمد مخابرات نسبت به مخارج آن بسیار کمتر بود. در نتیجه، امکان بهبود کیفیت ارائهی خدمات وجود نداشت؛ اما، تعرفه تلفن ثابت پیش از آخرین تغییرات چقدر بود؟
خدمات |
تعرفهی خدمات بر حسب دقیقه به ریال |
تعرفه تلفن ثابت به ثابت داخل استانی |
۴۵ |
تعرفه تلفن ثابت به ثابت خارج استانی |
۳۳۰ |
تعرفه تلفن ثابت به همراه اول |
۶۲۵ |
تعرفه تلفن ثابت به سایر اپراتورها |
۶۲۵ |
تعرفه نهایی تلفن ثابت پیش از آخرین تغییرات شامل هزینهی تلفن ثابت به ثابت داخل استانی با تعرفهی ۴۵ ریال، هزینهی تلفن ثابت به ثابت خارج استانی با تعرفهی ۳۳۰ ریال، هزینهی تلفن ثابت به اپراتورهای همراه با تعرفهی ۶۲۵ ریال، هزینهی استفاده از خدمات اینترنتی، عوارض، مالیات و حق اشتراک یا آبونمان بود. عوارض، مالیات و حق اشتراک یا آبونمان سهم جزئی در هزینهی نهایی داشتند؛ اما، اکنون این موضوع تغییراتی کرده است که در بخش بعد شرح خواهیم داد.
تعرفه جدید تلفن ثابت، پس از تغییرات، چگونه خواهد بود؟
پاییز سال ۱۴۰۰، در طی فراز و نشیبهای فراوان، درخواست سازمان مخابرات ایران مبنی بر افزایش هزینه تلفن ثابت در کمیسیون تنظیم مقررات و ارتباطات مطرح شد؛ سپس، تأییدیهی اولیه را دریافت کرد. موضوع درخواست چنین بود: تعرفهی تلفن ثابت تغییری نکند؛ اما، هزینهی نگهداری خط تلفن از کاربران دریافت شود. پیشنهاد سازمان مخابرات ایران دریافت مبلغی منصفانه بابت نگهداری خط تلفن برای کاربران بود که در ازای آن مکالمههای داخل استانی رایگان باشد؛ اما، مکالمههای خارج استانی، مکالمههای خارج کشوری و … هزینهی مبتنی بر عرف داشته باشد.
(نکته: پیشنهاد رایگانسازی مکالمات داخل استانی در پاییز سال ۱۴۰۰ از سوی مدیرعامل سازمان مخابرات ایران بیان شد؛ اما، اجرایی شدن یا نشدن آن مشخص نیست.)
تابستان سال ۱۴۰۱، پس از بررسیهای بیشتر تعرفههای تصویبشده برای اجرای این طرح از سوی ستاد تنظیم بازار اعلام شد. این موضوع با امضای وزیر صنعت معدن و تجارت تصویب شد که در شهریور سال ۱۴۰۱ اجرایی شود. در ادامه، تغییرات ساختار تعرفه تلفن ثابت را خواهیم دید:
منطقه جغرافیایی | حداقل تعداد دقایق مکالمه | معادل ریالی حداقل پرداخت ماهیانه |
شهر تهران | ۴۴۴۴ | ۲۰۰۰۰۰ |
سایر مراکز استانها | ۳۳۳۳ | ۱۵۰۰۰۰ |
سایر شهرها | ۲۶۶۶ | ۱۰۰۰۰۰ |
خطوط مشترکین تجاری | طبق تعرفه مصوب کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات |
حتماً برایتان سوال پیش آمده است که این اطلاعات نشاندهندهی چیست؟ ستون سمت چپ نشاندهندهی حداقل مبلغ پرداختی ماهیانه از سوی خدماتگیرنده به خدماتدهنده برای حفط خط تلفن ثابت است. در نتیجه، از شهریور سال ۱۴۰۱ هر شخصی که تمایل به حفظ خط تلفن ثابت خود داشته باشد، باید ماهیانه مبلغی را به صورت ثابت بپردازد؛ وگرنه، امتیاز خط از او سلب میشود.
بیشتر بخوانید: چه زمانی امتیاز خط تلفن ثابت از کاربر گرفته میشود؟
کاربران تلفن ثابت در شهر تهران باید ماهیانه حدود ۲۰ هزار تومان بپردازند که خط تلفن ثابت خود را حفظ کنند. این عدد معادل ۴۴۴۴ دقیقه مکالمهی داخل استانی است. کاربران تلفن ثابت در سایر مراکز استانها باید ماهیانه حدود ۱۵ هزار تومان معادل ۳۳۳۳ دقیقه مکالمهی داخل استانی بپردازند و کاربران تلفن ثابت در سایر شهرها باید ماهیانه ۱۰ هزار تومان معادل ۲۶۶۶ دقیقه مکالمهی داخل استانی بپردازند. این مبلغ از طریق قبض تلفن ثابت مشترکین دریافت میشود.
علت تغییرات در ساختار تعرفه تلفن ثابت چیست؟
حقیقت این است که دخل و خرج سازمان مخابرات ایران با هم همخوانی ندارد! هزینههای ارائهی خدمات بسیار بالا و درآمد کم است؛ مثلاً، هزینهی وصل بودن مداوم هر خط تلفن ثابت برای سازمان مخابرات ایران حدود ۲۳ هزار تومان است؛ اما، متوسط درآمد این سازمان از هر خط تلفن ثابت حدود ۶ هزار تومان است. منطقی است که با این مخارج و درآمد بهبود کیفیت امکانپذیر نباشد. در ادامه، با سایر توجیههای اقتصادی این سازمان برای افزایش تعرفه تلفن ثابت آشنا خواهیم شد؛ بنابراین، همراه قبضینو باشید.
هزینهی حفظ و نگهداری خطوط سالم تلفن ثابت
حفظ و نگهداری خطوط سالم تلفن ثابت به معنای جلوگیری از تخریب آنها فرآیندی هزینهبر است به خصوص هنگامی که برونسپاری شده باشد. سازمان مخابرات ایران وظیفهی حفظ و نگهداری خطوط بخشهای بیرونی را بر عهدهی پیمانکاران گذاشته است. این مبلغ ماهیانه در حال افزایش است؛ چون، نیروی کار به همراه تجهیزات مورد نیاز آنها تحت تأثیر تورم هستند. حقیقت این است که هزینهی حفظ و نگهداری خطوط تلفن ثابت با اجرای طرح جدید تأمین میشود.
هزینهی تعمیر و تعویض خطوط خراب تلفن ثابت
خطوط تلفن ثابت عمر مفید مشخصی دارند که پس از اتمام آن خراب میشود؛ بنابراین، تعمیر و تعویض نیاز دارند که هزینهبر است. تورم بر قیمت تجهیزات مود نیاز برای تعمیر و تعویض خطوط خراب تلفن ثابت نیز تأثیر داشته است. سیمها و کابلهای مورد نیاز با افزایش قیمت روزانه مواجهند. در نتیجه، نوسازی و بازسازی خطوط خراب تلفن ثابت نیاز به پشتوانهی مالی مناسبی دارد که با اجرای طرح جدید میسر میشود.
هزینهی توسعه زیرساخت برای بهبود عملکرد
افزایش بهای تلفن ثابت برای توسعهی زیرساختهای سازمان مخابرات ایران فرصتی مناسب است تا خدمات بهتری را به مشترکین ارائه دهد. یکی از تعهدات این سازمان در ازای تصویب درخواست آنها توسعهی زیرساختهاست؛ برای مثال، راهاندازی ۱ میلیون پورت فیبر نوری به صورت سالیانه در برنامهی آنهاست.
هزینههای جانبی
برخی هزینههای پیشبینی شده مانند آنچه تا کنون گفته شد وجود دارد که برنامهریزی برای آنها واجب است؛ اما، یک سری هزینههای جانبی غیرقابل پیشبینی نیز وجود دارد که باید در زمان برنامهریزی بودجهای برای آنها تأمین شود. سرقت مداوم کابلهای مسی خطوط تلفن ثابت یکی از هزینههایی است که بر دوش سازمان مخابرات ایران سنگینی میکند. افزایش بهای تلفن ثابت به این سازمان در جهت جبران هزینههای جانبی کمک خواهد کرد.
در نتیجه، افزایش نرخ تلفن ثابت با وجود علل بیانشده توجیهپذیر است. یک مثال عجیب از عدم انطباق دخل و خرج سازمان مخابرات ایران این است که ۲۸ میلیون خط تلفن ثابت وجود دارد؛ اما، فقط برای ۱۸ میلیون صورتحساب ماهیانه ارسال میشود. چرا؟ چون، هزینهی محاسبهی صورتحساب و ارسالش برای ۱۰ میلیون باقی نمیارزد!!! شاید بپرسید که منظور چیست؟ هزینه وصول بانکی صورتحساب خط تلفن ثابتی که هزار تومان مصرف داشته است، حدود دو هزار و پانصد تومان تمام میشود؛ بنابراین، صرفهی اقتصادی ندارد. این مثال آخر مهر تأییدی بر منطقی بودن افزایش تعرفه تلفن ثابت است؛ اما، آیا اجرای این طرح به اندازهی تئوری آن بینقص خواهد بود؟ باید صبور باشیم.
افزایش هزینه تلفن ثابت متوقف شد
شورای رقابت دستور توقف هرگونه افزایش در هزینه خدمات تلفن ثابت را تا زمان ارائه دقیق هزینه تمام شده، صادر کرد. همانطور که اشاره کردیم، حداقل هزینه قبضهای مخابرات برای شهر تهران 20 هزار تومان، سایر مراکز استانها 15 هزار تومان و سایر شهرها 10 هزار تومان در ماه تعیین شده بود. اینگونه که به نظر میرسد باید منتظر اخبار جدید در مورد هزینه قبوض تلفن ثابت باشیم.
جمعبندی
در این مطلب به بررسی جزییات اجرای طرح افزایش بهای تلفن ثابت پرداختیم. ابتدا، تعرفه تلفن ثابت پیش از تغییرات را بررسی کردیم؛ سپس، تعرفه تلفن ثابت پس از تغییرات را شرح دادیم. در ادامه نیز علل افزایش تعرفه تلفن ثابت را معرفی کردیم. نکتهی حائز اهمیت این است که افزایش هزینه تلفن ثابت به دلیل افزودن حق نگهداری خط تلفن به سایر هزینههاست. باید بدانید که این هزینه پیش از این با نامهای دیگری نیز دریافت میشده که نرخ کمتری داشته است؛ مثلاً، آبونمان یا حق اشتراک نیز مفهومی مشابه داشتند. چرا الان دغدغه شده است؟ چون، افزایش آن نسبت به پیش بیشتر بوده است؛ اما، این افزایش دلایل منطقی داشته است که آن را تا حدی قابل قبول میکند. از اینکه با قبضینو همراه بودید، متشکریم.
با نصب اپلیکیشن قبضینو، به آسانی تمامی قبوض خدماتی، جرائم رانندگی، عوارض شهرداری و عوارض آزادراه خود را با استفاده از تلفن همراه، کاملا رایگان و بدون محدودیت استعلام و پرداخت کنید.
ماهم دوماه تلفنمون استفاده نمیکنیم ولی صد وخرده قبض اومده
مطالب منطقی است لاکن در جایی خالی از اشکال نیست شما می توانید مبلغ کار کرد مکالمه را با توجه به نیاز تامین مالی حفظ و نگهداری خطوط بالا ببرید و نیازی به ارائه مکالمه رایگان هم نیست ، چاره ای برای مردم نیست بطور حتم می پذیرن ولی اگر تلفن منزلی چند ماه بلا استفاده باشد چرا باید این مبلغ پرداخت شود این شرعا حرام است
یعنی واقعا براتون و این مملکت متاسفم که برای خط تلفنی که دوماهه شاید در حد 2 دقیقه با ثابت حرف زده باشه مبلغ 50 هزارتومن بدهی اوردید . از هر طریقی فقط میخواید از مردم پول بکنید که حرومتون باشه
پیرو دیدگاه قبل👇🏼هزینه رو بگیرن مشکلی نیست، حقشونه ولی به شرط اینکه خدمات رو درست ارائه بدن راستی به من خدمات Adsl نمیدن چون خطم PMC هستش😔در کل، دیدگاه من رو یک انتقاد در نظر بگیرین و نه ایجاد ناامیدی و غر زدن😂
سلام،خط تهران بنده بدلیل مهاجرت به شهرستان توسط خودم دردوسال پیش مسدودشده…ولی هرماه حدود۵تومن برام قبض میادکه میدادم،الان دوماهه ۲۵ تومن میاد،اولی رودادم،ولی واقعا ظلمه…خط من کارکردنداره….متاسفم😠😠😠
بلید از قبل خبر میدادن تا مثلا از خدمات استفاده کنیم و دلمون این قدر نسوزه برای اش نخورده پول پرداخت کنیم
سوال.آیا با افزایش تعرفه یعنی ما می توانیم با خط ثابت به میزان ۴۴۴۴دقیقه مجانی صحبت کنیم
به فرض درست بودن تمامی دلایل فوق ، شرکت مخابرات میتوانست با ارسال یک پیامک موضوع را برای مشترکین بیان کند نه اینکه مشترکین با دیدن پیامک قبض در این ماه قافل گیر شوند و این سوال پیش بیاید که چطور گران شده و چرا بی خبر؟! و عدم پاسخگویی مخابرات به این سوال با از دسترس خارج کردن شماره های عمومی مخابرات بسیار تعجب آور تر است !!!
تعرفه جدید مکالمه خارج استانی رو شامل نمیشه ؟؟ یعنی اگه برای تهران داخل استان ۴۴۴۴ دقیقه تعریف شده. معادلش مثلا ۳۰۰۰ دقیقه برای خارج استان باشه ؟؟؟
سلام بنده تو این ماه دو سری قبض تلفن ثابت به شماره03135803613را پرداخت کرده ام اما نمیدونم چرا بدهی ام صفر نمیشه دوباره که استعلام میگیرم همون بدهی را دارم لطفا پیگیری کنید
سلاممیشه تلفن خونه رو بگیم مخابرات قطع کنه؟در این صورت بازم باید ۲۰ تومن رو بدیم ممنون
برای دو عدد خط تلفن ثابت بابت هر ماه ۱۷۰۰۰ تومن ابونمان مجموعا ۶۸۰۰۰ تومن اومده در صورتی که اصلا از این خطها استفاده نمیکنم این درسته؟
سلامتعرفه تلفن ثابت برای شرکتها و کسانیکه کاسبی می کنند اضافه کنید . نه برای خانگی