آشنایی با اسناد و مدارک لازم برای خرید و فروش خودرو

داشتن مدارک معتبر و کامل مانند کارت خودرو، سند مالکیت، بیمه شخص ثالث و برگه تسویه خلافی، برای خرید و فروش خودرو لازم و ضروری است. همچنین، فرآیندهای قانونی آن که شامل دریافت استعلامها، پرداخت مالیات و احراز نشانی است، باید به درستی انجام شود. در این مقاله، مراحل دقیق این فرآیند را بررسی کرده و روشهای آسانی برای تکمیل مدارک و پرداخت هزینههای مرتبط ارائه دادهایم. با مطالعه این راهنما، میتوانید بهسادگی مدارک موردنیاز خود را آماده کرده و معاملات خودرو را بدون مشکل انجام دهید….
خرید و فروش خودرو هم مانند هر معامله دیگری، نیاز به ارائه برخی مدارک مهم و ضروری دارد. اهمیت مدارک مورد نیاز برای خرید و فروش خودرو طوری است که اگر این مدارک ناقص باشند، معامله خودرو منتفی شده و مراحل قانونی آن تا تکمیل مدارک، ناتمام باقی میماند.
حال اگر سوالتان این است مدارک خرید و فروش خودرو چیست؟ چطور میتوان به این مدارک دسترسی پیدا کرد و چگونه میتوان از مشکلات قانونی معامله خودرو جلوگیری کرد، همراه ما بمانید. ما در این مطلب علاوه بر ارائه لیست کامل مدارک موردنیاز برای خرید، فروش و نگهداری خودرو، شما را با نکات لازم مربوط به این فرآیند، آشنا میکنیم.
فهرست
لیست مدارک خودرو
مدارک خودرو، اسنادی برای شناسایی خودرو است که باید هنگام معامله ارائه شود تا مراحل انتقال مالکیت از فروشنده به خریدار بهصورت قانونی انجام شود. لیست مدارک خودرو شامل موارد زیر است:
- کارت خودرو؛
- سند برگه سبز؛
- کارت سوخت ماشین؛
- بیمه شخص ثالث؛
- معاینه فنی خودرو.
لازم به ذکر است که مدارک خرید و فروش خودروی صفر با مدارک خرید و فروش خودروی کارکرده متفاوت بوده و شرایط یکسانی ندارد. در ضمن، درصورت نداشتن هر یک از مدارک، پیگیری آن پیش از معامله خودرو ضروری است؛ مثلا پیگیری کارت سوخت خودرو.
مدارک لازم برای خرید خودرو
هنگام خرید خودرو، باید مدارکی از طرف خریدار ارائه شود. مدارک خرید خودروی صفر و کارکرده با هم متفاوت است و ما در ادامه لیست مدارک خرید ماشین را به شما معرفی میکنیم.
مدارک لازم برای خرید خودروی صفر
خریدار برای خرید خودروی صفر از کمپانی واردکننده یا سازنده ماشین، باید مدارک زیر را در مراجعه به شعب آنها، همراه داشته باشد:
- رسید تسویه هزینه خرید ماشین به حساب کمپانی سازنده یا واردکننده؛
- کارت ملی و شناسنامه خریدار؛
- احراز نشانی.
مدارک لازم برای خرید خودروی کارکرده
خریدار برای خرید خودروی دست دوم، باید مدارک زیر را هنگام معامله برای تعویض پلاک همراه داشته باشد:
- کارت ملی و شناسنامه خریدار؛
- وکالتنامه از فروشنده؛
- احراز نشانی؛
- رسید تسویه هزینه تعویض پلاک.
مدارک لازم برای فروش خودرو
درصورتیکه فروشنده ماشین هستید، باید مدارکی متفاوت از مدارک خریدار آماده کنید. این مدارک نیز برای خودرو صفر و دست دوم متفاوت است که در ادامه آوردهایم.
مدارک لازم برای فروش خودروی صفر
شرکت واردکننده یا سازنده ماشین، باید برای فروش خودرو مدارک زیر را به خریدار ارائه دهد:
- سند کمپانی خودرو؛
- سند برگه سبز؛
- کارت خودرو؛
- رسید تسویه مالیات و عوارض مربوطه؛
- بیمه شخص ثالث.
مدارک لازم برای فروش خودروی کارکرده
فروشنده درصورتیکه قصد فروش خودروی دست دوم را داشته باشد، باید مدارک زیر را به خریدار تحویل دهد یا با او در مرکز تعویض پلاک حاضر باشد و مدارک زیر را بههمراه داشته باشد:
- سند کمپانی خودرو؛
- سند برگه سبز؛
- کارت خودرو؛
- رسید تسویه مالیات نقل و انتقال خودرو؛
- رسید تسویه عوارضهای مربوط به خودرو؛
- برگه عدم خلافی ماشین؛
- کارت ملی و شناسنامه فروشنده؛
- بیمه شخص ثالث؛
- برگه معاینه فنی درصورت مشمولیت.
نکته: شما میتوانید برای آگاهی از مشمولیت معاینه فنی، استعلام معاینه فنی خودرو را از قبضینو بگیرید. در ضمن، شما میتوانید برای اطلاع از اعتبار بیمه شخص ثالث نیز از خدمت استعلام بیمه شخص ثالث قبضینو استفاده کنید تا درصورتیکه اعتبار آن تمام شده است، پیش از مراجعه به تعویض پلاک، برای تمدید آن اقدام کنید.
چگونه مدارک موردنیاز برای خرید و فروش خودرو را آماده کنیم؟
خرید و فروش قانونی خودرو، بدون تکمیل مدارک امکانپذیر نیست. برخی از این مدارک در اختیار فروشنده و خریدار قرار دارند و نیاز به پیگیری یا دریافت آنها نیست؛ اما برخی دیگر از مدارک باید پیش از تعویض پلاک آماده شوند. مدارکی که باید پیش از انتقال مالکیت ماشین از فروشنده به خریدار تکمیل شوند تا معامله نهایی شود، عبارتاند از:
- مفاصا حساب پرداخت عوارض سالیانه شهرداری ماشین؛
- رسید پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو؛
- گواهی عدم خلافی خودرو؛
- رسید پرداخت عوارض آزادراهی ماشین.
در ادامه، روشهای بهدستآوردن مدارک گفتهشده را از سامانهی قبضینو، بهصورت ساده و سریع، آموزش دادهایم.
دریافت مفاصا حساب پرداخت عوارض شهرداری ماشین از قبضینو
عوارض سالیانه خودرو، مالیاتی است که رانندگان باید آن را به شهرداری شهر محل زندگیشان پرداخت کنند. پرداخت عوارض شهرداری فقط برای خودروهای کارکردهای که در مسیرهای شهری، روستایی و جادهای تردد کرده باشند، اجباری است و خودروهای صفری که تا بهحال وارد خیابان نشدهاند، از پرداخت آن معاف هستند.
برای پرداخت عوارض شهرداری خودرو از طریق قبضینو، باید به ترتیب زیر عمل کنید:
- خدمت عوارض سالیانه را انتخاب کنید.
- شماره پلاک خودرو را وارد کرده و دکمه تایید را بزنید.
- شماره VIN و کد ملی مالک را وارد کنید و دکمه استعلام عوارض سالیانه را بزنید.
- پس از مشاهده نتیجه استعلام، بر روی گزینه پرداخت کلیک کنید و مفاصا حساب را دریافت کنید.
دریافت رسید پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو از قبضینو
پرداخت مالیات خودرو بر عهده فروشنده است و باید پیش از گرفتن نوبت تعویض پلاک انجام شود. مبلغ این بدهی برای هر ماشین وابسته به داخلی و خارجی بودن و ارزش خودرو متفاوت است. مراحل پرداخت مالیات نقل و انتقال خودرو در قبضینو به ترتیب زیر است:
- از منوی بالای صفحه، گزینه خودرو و موتور را انتخاب کنید.
- از بین خدمات موجود، مالیات نقل و انتقال را انتخاب کنید.
- شماره پلاک و کد ملی مالک را وارد کنید سپس کد ارسالشده به شماره مالک را بزنید.
- دکمه استعلام مالیات را بزنید و نتیجه استعلام را مشاهده کنید و درصورت تمایل پرداخت را انجام دهید.
گرفتن رسید پرداخت خلافی خودرو از قبضینو
گواهی عدم خلافی خودرو را فقط میتوانید از طریق مراجعه به پلیس +۱۰ دریافت کنید؛ اما برای پرداخت خلافی خودرو روشهای سریعتر و سادهتری وجود دارد که قبضینو بهترین آنهاست. برای پرداخت خلافی از قبضینو، مراحل زیر را طی کنید:
- گزینه خلافی خودرو را انتخاب کنید.
- شماره پلاک خودرو را وارد کرده و دکمه تایید را بزنید.
- گزینه خلافی تجمیعی را انتخاب کنید سپس دکمه تایید را بزنید.
- نتیجه استعلام را مشاهده کنید و درصورت تمایل پرداخت را انجام دهید.
گرفتن رسید پرداخت عوارض آزادراهی از قبضینو
قبضینو، امکان پرداخت عوارض آزادراهی را نیز برای شما فراهم کرده است. شما میتوانید عوارض آزادراهی خودروی خود را از طریق این سامانه انجام داده و رسید آن را از بخش سوابق دریافت کنید. مراحل پرداخت عوارض آزادراهی از قبضینو بهصورت زیر است:
- گزینه عوارض آزادراهی را انتخاب کنید.
- شماره پلاک خودرو را وارد کنید و دکمه استعلام را بزنید.
- بدهی عوارض جادهای را مشاهده کنید سپس آن را پرداخت کنید.
مراحل خرید و فروش خودرو
بعد از تکمیل مدارک، نوبت به انجام سایر مراحل فروش خودرو و تعویض پلاک میرسد. برای این که پس از خرید یا فروش خودرو با مشکلات حقوقی مواجه نشوید، بهتر است تمام مراحل آن را درست انجام دهید. با توجه به اهمیت این موضوع، در ادامه تمام مراحل مربوط به خرید و فروش خودرو را به شما معرفی کرده و توضیحات مربوط به هر مرحله را به طور کامل ارائه کردهایم.
توافق بین خریدار و فروشنده درمورد خودرو
در مرحله اول فروشنده و خریدار باید در مورد هزینه خرید خودرو، نحوه استعلام و پرداخت بدهیها و… به توافق برسند سپس مبایعهنامهای تنظیم کنند تا تمام توافقهای انجامشده در آن ذکر شود.
ارائه اسناد ماشین و رسید تسویه بدهیهای آن از سوی فروشنده
پس از نوشتن مبایعهنامه، فروشنده موظف است تمام بدهیهای خودرو شامل عوارض سالیانه، مالیات نقل و انتقال، خلافی، عوارض آزادراهی و… را تسویه کرده و رسید آنها را به خریدار ارائه کند. در ضمن، فروشنده باید مدارکی مانند کارت خودرو، برگه سبز و… را نیز به خریدار تحویل دهد.
- رسید پرداخت بدهیهای خودرو (عوارض آزادراهی، خلافی، عوارض شهرداری و….)؛
- استعلام اعتبار بیمهنامه شخص ثالث؛
- استعلام اعتبار معاینه فنی.
احراز نشانی خریدار برای گرفتن نوبت تعویض پلاک
احراز نشانی ازطریق پست مرحلهای است که خریدار باید آن را پیش از گرفتن نوبت از سامانه نوبت دهی تعویض پلاک انجام دهد. در سالهای گذشته مدارک مورد نیاز برای احراز محل سکونت شامل قبوض خدماتی (آب، برق و گاز) بود؛ اما در حال حاضر نحوه احراز نشانی برای تعویض پلاک تغییر کرده، شما میتوانید از طریق سامانه احراز نشانی برای تعویض پلاک سخا مراحل احراز سکونت خود را انجام دهید. در ضمن، پیگیری احراز نشانی برای تعویض پلاک نیز از سامانه سخا انجام میشود.
گرفتن نوبت سامانه نوبتدهی تعویض پلاک
خریدار باید از سامانه نوبتدهی تعویض پلاک، نوبت بگیرد. برای نوبت گرفتن، باید ابتدا در سامانه ثبتنام کند یا درصورت داشتن حساب کاربری، وارد شود. در ادامه، باید روز و ساعت مراجعه به تعویض پلاک و مرکز مورد نظر را انتخاب کند. برای گرفتن نوبت، تسویه بدهیها و احراز نشانی الزامی است و اگر دو مرحله پیشین انجام نشده باشد، امکان ثبت نوبت وجود ندارد.
مراجعه به مراکز تعویض پلاک
پس از گرفتن نوبت از سامانه، خریدار باید در زمان انتخابی به مکان مشخصشده مراجعه کند و تمام مدارک معرفیشده در این مطلب را همراه داشته باشد. اگر خریدار وکالتنامه از فروشنده نداشته باشد، باید فروشنده نیز حضور یابد. پس از ارائه مدارک و درصورت تکمیل بودن آنها، فرایند تعویض پلاک انجام میشود.
جمعبندی
داشتن مدارک کامل و آگاهی از مراحل قانونی تعویض پلاک، فرآیند خرید و فروش خودرو را سریعتر و سادهتر میکند. در این مقاله، مدارک لازم برای خرید و فروش خودرو را بررسی کردیم و مراحل تعویض پلاک را توضیح دادیم. اگر قصد خرید یا فروش خودرو را دارید، حتماً قبل از اقدام، مدارک خود را آماده کرده و از خدمات آنلاین استعلام و پرداخت قبضینو برای تکمیل فرآیند استفاده کنید.
- مدارکی که ارائه آنها در فرآیند خرید و فروش خودرو الزامی نیست: بیمه بدنه؛ کارت سوخت؛ قرارداد دستی بین خریدار و فروشنده؛ فاکتور یا رسید تسویه هزینه خرید ماشین.
- احراز آدرس محل سکونت در موارد زیر الزامی است: خرید و فروش خودرو؛ دریافت کارت سوخت؛ ثبتنام در برخی سامانههای دولتی؛ دریافت خدمات بانکی و مالی؛ صدور بیمهنامه شخص ثالث.
- احراز نشانی یا احراز محل سکونت برای تأیید اطلاعات هویتی و محل سکونت انجام میشود. این مرحله معمولاً بهصورت آنلاین در سامانه سخا پیش از گرفتن نوبت تعویض پلاک انجام میشود.
ثبت دیدگاه
باسلام.ضمن عرض ادب واحترام لطفاسند مالکیت خودرو یا برگ سبزراجدابفرمائید
کارت ماشینم به دستم نرسیده